نکات ایمنی زلزله
کسانی که تجربه تلخ زلزله را دارند میگویند که در ابتدای وقوع زمین لرزه با صدایی عجیب مواجه میشوند که معمولا به سرعت تبدیل به لرزشهای اولیه خفیف میشود.
مرحله بعدی موج اصلی زلزله است که از چند ثانیه تا چند دقیقه طول میکشد و مرحله آخر وقوع پس لرزههایی است که از موج اصلی خفیفتر است.
تمام اینها میتواند در مدت بسیار کوتاهی اتفاق بیافتد.
البته ممکن است پیش از وقوع زلزله اصلی چندین لرزش خفیف حس شود، مثلا در مورد زلزله بم در استان کرمان که در سال ۱۳۸۲ اتفاق افتاد، پیش از وقوع موج اصلی زلزله که در حدود ۵ و نیم صبح اتفاق افتاد، دو زلزله یا پیش لرزه خفیف اتفاق افتاده بود.
سازمان لرزهنگاری آمریکا در زمینه نکات ایمنی زلزله توصیههایی دارد که به بعضی از آنها اشاره میکنیم.
نکات ایمنی زلزله : در هنگام وقوع زلزله
اگر در داخل ساختمان هستید:
۱. از پنجرهها، کمدهای بزرگ، شومینه و همچنین اشیای سنگین که ممکن است بر روی شما سقوط کنند، دوری کنید
۲. زیر میز ناهارخوری یا میز تحریر پناه بگیرید و چنانچه در اثر زلزله حرکت کردند، پایههای آنها را با دستانتان محکم بگیرید
۳. اگر در مجتمع مسکونی زندگی میکنید در هنگام لرزش بسمت بیرون یا پایین راه پلهها ندوید چون ممکن است در اثر افتادن یا پرتاب اشیا به شما آسیب برسد
۴. از آشپزخانه که در هنگام زلزله یکی از خطرناکترین مکانها محسوب میشود دوری کنید
۵. از مجاورت با لوازم سنگین و بلند در منزل مانند یخچال، کمد، قفسههای کتاب و امثال آنها دوری کنید
اگر در بیرون از ساختمان هستید:
۶. به فضای باز بروید و از ساختمانها، کابلهای برق، دودکش و هرچیزی که ممکن است به روی شما بیافتد دوری کنید
اگر در حال رانندگی هستید:
۷. خودوری خود را با احتیاط متوقف کنید و تا میتوانید از ترافیک فاصله بگیرید
۸. به هیچ وجه زیر پل و زیر درختان، دکلهای برق یا چراغهای راهنمایی توقف نکنید
۹. تا زمانی که لرزش متوقف نشده از خودرو خارج نشوید
۱۰. هنگام راه افتادن مجدد مراقب آجرهای شکسته و سنگها در خیابان باشید
۱۱. اگر شیر گاز را قبلا بسته بودید آن را باز نکنید، این کار را به اداره گاز بسپارید
۱۲. تا زمانی که از نشست گاز مطمئن نشدهاید از کبریت، فندک و وسایل آتشزا پرهیز کنید
باید بدانید که گروههای امدادی، پلیس، آمبولانس و آتشنشانی ممکن است به سرعت خود را به شما نرسانند
هنگامی که زلزله به پایان میرسد باید انتظار پسلرزه را داشته باشید و باید سعی کنید خود را از شیشه خرده و اشیای شکسته دور نگه دارید. برای دوری از خطرات بعد از زمینلرزه هم توصیههای متفاوتی شده است که بعضی از آنها در زیر آورده شده است:
۱۳. اگر کسی خونریزی کرده سعی کنید فشار مستقیم به زخم وارد کنید؛ برای اینکار از گاز تمیز یا تکهای پارچه استفاده کنید
۱۴. افرادی که به شدت آسیب دیدهاند را جابجا نکنید مگر اینکه در معرض خطر بیشتر باشند
۱۵. روی افراد مصدوم را با پتو بپوشانید و آنها را گرم نگه دارید
۱۶. اگر در خانه شما یا در همسایگی آن آتش سوزی اتفاق افتاده سعی کنید فورا آن را خاموش کنید
۱۷. با هر وسیلهای از آخرین اخبار مطلع شوید
۱۸. مراقب افتادن اشیا بر روی سرتان باشید
در جایی که بوی گاز استشمام میشود، از روشن کردن کبریت، فندک، سیگار و چراغ خودداری کنید
اگر بیرون از ساختمان هستید:
۱۹. از تجمع در خیابانها دوری کنید و مسیرها را برای عبور وسایل نقلیه امدادی بازکنید
۲۰. از نزدیک شدن به ساختمانهای خراب شده خودداری کنید
۲۱. به سیم ها و کابل های برق دست نزنید
هنگام زلزله چه کنیم
نکات ایمنی زلزله از مهمترین مباحثی است که در خصوص نجات ما در هنگام وقوع زلزله مطرح می شود. اگر در همین لحظه زلزله ای اتفاق بیفتد شما چه کاری انجام می دهید؟ آیا میدانید در زمان وقوع زلزله چه با باید کرد ؟ در زمان بعد از وقوع زلزله چطور ؟ متاسفانه چندی پیش در پی وقوع زلزله در کرمانشاه بیش از پانصد نفر از هموطنانمان جان خود را در زیر آوار از دست دادند و هفت هزار نفر دیگر نیز به شدت مجروع شدند.
زمین لرزه ای که در غرب کشور اتفاق افتاد بیشترین تخریب را در کرمانشاه داشته است و زلزله نگاری کشور هشدار داده است برای مناطق زاگرس و کرمان که گوش به زنگ باشند و همین موضوع بهانه ای شد تا این مطلب را برای شما عزیزان آماده کنیم که در هنگام وقوع زلزله چه باید کرد ؟ چه نکاتی را در هنگام آمدن زلزله باید انجام دهید؟ در ادامه با نکات ایمنی زلزله همراه ما باشید.
نکات ایمنی قبل از وقوع زلزله
همانطور که مطلع هستید زلزله قبل از وقوع خبر نمی دهد پس بهتر از قبل از زلزله این نکات را انجام دهید.
مکانی را در محل زندگی و خانه خود انتخاب کنید تا در هنگام وقوع زلزله در آنجا پناه بگیرید.همچنین در هر اتاق نیز یک نقطه را مشخص کنید تا اعضای خانواده در صورت نبودن زمان کافی سریع در آنجا پناه بگیرند.
دوره کمک های اولیه نحوه امداد رسانی به انسان ، تنفس مصنوعی و راه کاهای امدادی را فرا بگیرید.
از محکم بودن و بنای مناسب محل زندگی خود اطمینان حاصل کنید،استفاده از ابزار های مرغوب در ساخت ساختمان و زیر سازی آن از نکات مهم در استحکام ساختمان است.
محلی که در آنجا میخوابید نباید زیر لوستر،وسایل آویزان از سقف،کنار پنجره،لبه پرتگاه،آینه و سایر وسایل شکننده باشد.
وسایل سنگین و انباشته ای که ممکن از در هنگام وقوع زلزله سقوط کنند را در جای خود مستحکم کنید.
ذخایره آب و غذا و خوراکی جات به صورت کنسرو را برای چند روز در خانه آماده کنید تا در هنگام زلزله به دلیل دسترسی نداشتن به این نوع اغلام بتوانید از آنها استفاده کنید.
محل های امداد رسانی،آورژانس،حلال اهمر و یا بسیج نزدیک محل سکونت خود را بیابید تا در هنگام وقوع زلزله بتوانید به سرعت از آنها کمک بخواهید.
خانه و اموال خود را در برابر زلزله بیمه کنید و همچنین از یک مهندس طراح ساختمان برای بررسی ساختمان خود و راه های مراقبت از آن دعوت به عمل آورید
رعايت نکات ايمنى هنگام وقوع زلزله
زمانی که زلزله رخ داد برای خروج و گریز از منزل از آسانسور استفاده نکنید و در هنگام خروج از اشیا و وسایل سنگین فاصله بگیرید.
اگر فرصت کافی برای گریز از ساختمان را نداشتید بر روزی زمین دراز بکشید و دستهای خود را به عنوان محافظ بر روی سر و گردن خود قرار دهید و یا اگر در نزدیکی خود میز یا وسیله محکمی مانند تخت داشتید به زیر آن بروید و تا اتمام زلزله بیرون نیائید.
اگر در مکان های عمومی مانند سینما،فروشگاه ها و یا نمایشگاه هستید از هجوم به سمت درب های خروجی خود داری کنید و در عوض به گوشه بنای آن ساختمان رفته و از وسایل بزرگ و سنگین نیز مانند قفسه ها و کور ها فاصله بگیرید.
اگر در مطب دکتر و یا آزماشگاه ها هستید از مواد شیمیایی و محلول مایه به سرعت دور شوید، همچنین فقط در هنگام ضرورت از تلفن استفاده کنید.
اگر بیرون از منزل و یا ساختمان ها هستید از تیر های چراغ برق،درختان و هر وسیله ای که احتمال می دهید فرو بریزد فاصله بگیرید و به یک مکان آزاد با کمترین میزان سااختمان بروید.
نکاتی پس از وقوع زلزله که باید آنها را رعایت کنید
حتی شدیدترین زلزله تاریخ هم چند ثانیه بیشتر طول نمی کشد و چیزی که بعد از آن به چشم می آید خرابی های به بار آمده است، بعد از زلزله ۲ حالت برای ساختمان ها و بنا ها رخ می دهد. یا ساختمان فرو می ریزد یا در برابر زلزله مقاومت کرده است.
کارشناسان زلزله نگاری در باره نکات ایمنی زلزله توصیه کرده اند اگر بعد از زلزله در ساختمانی هستیم که تقریبا در برابر زلزله مقاوت کرده است بهتر آنجا را ترک کنیم برای چند روز در مکان دیگری ساکن شویم چون این امکان وجود دارد که بعد از زلزله پس لرزه های آن باعث فرو رختن کامل ساختمان شود.
این نکته را نیز باید در هنگام خروج از همان ساختمان رعایت کنید که به صورت تک تک از خانه خارج شوید تا لرزش ایجاد شده از خروج همگانی باعث فرو ریختن ساختمان نشود.
امیدواریم با خواندن نکات ایمنی زلزله به کمتر شدن تلفات و خسارت های این بلای طبیعی کمک کنید و در آخر نیز از خدای متعال صبر و بردباری برای کسانی که عزیزان خود را در زلزله کرمانشاه از دست داده اند خواستاریم.